torsdag 14 februari 2019

Nu är hösten slut

Det är den 14 februari och delar av Skåne har fortfarande meteorologisk höst. Dagens datum markerar också ett definitivt slut på hösten.

Det finns inte ord nog att beskriva att vi så här långt har lyckats snuva vintern på att slå klorna i oss här längst söderut i landet. Visst har vi haft snö och minusgrader (usch och tvi!) men det har varit sparsamt. Visst är det också så att vintern fortfarande har en chans att utöka sitt territorium.

Men... och det är ett stort men, jag tror att våren är på väg. Det är mildväder, flera plusgrader. SMHIs tiodagarsprognos visar att dagstemperaturen ska vara 6-8 grader. En Facebook-vän rapporterade sånglärkan ankomst för några dagar sedan.

Den 15 februari är det datum det tidigast kan bli meteorologisk vår. För det krävs att dygnsmedeltemperaturen under de sju kommande dygnen är över noll grader. Om inte SMHI har synnerligen fel i sin prognos, kommer det kravet att uppfyllas. Hur det säkert blir med det vet vi den 22 februari och om prognosen håller, kommer vårens ankomst 2019 att skrivas den 15 februari.

Fram tills dess får vi emellertid vara årstidslösa. Hösten är slut, vintern kom aldrig och våren är inte ännu bekräftad.

1 kommentar: