onsdag 6 september 2017

Hur lär man sig läsa?

Hur gick det till, när jag själv lärde mig läsa? Jo, min pappa tog en kväll vid läggdags fram en bok, som heter Katten Jaum, och sade att jag inte fick gå och lägga mig förrän jag hade lärt mig att läsa. Det är en taktik, som initialt fungerar dåligt på mig, eftersom det får mig att gå i baklås och tvärvägra. Men den gången var pappa mer envis än jag och jag lärde mig läsa den kvällen. Jag var sex år gammal och hade inte börjat skolan än. Så vill jag i alla fall minnas att det gick till men jag kan ju minnas väldigt fel.

Min bror lärde sig läsa på egen hand på sätt och vis. Jag brukade läsa Tintin för honom på lördags- och söndagsmorgnarna. Han tittade på Fem myror är fler än fyra elefanter. Och så verkade hans fantastiska hjärna och en dag gick han ut i köket, satte sig vid köksbordet och läste högt för mamma. Då var han fem år. Återigen, så säger mitt minne att det gick till.

Jag borde komma ihåg hur Gustav lärde sig läsa. Det var ju inte så längesen. Han var tidigt intresserad av bokstäver, kunde känna igen alfabetets bokstäver vid tre års ålder och kunde tala om vilken bokstav ord han hörde började på. Jag tror att han lärde sig skriva innan han lärde sig läsa. Han lyssnade på hur ord lät och parade ihop ljuden med rätt bokstav. Han skrev brev till tomten på det sättet innan han hade lärt sig läsa. Han hade börjat läsa så smått, när han började i förskoleklassen.

Oskar har inte alls haft samma intresse för bokstäver. Han gillar siffror bättre. Nu har han börjat i första  klass och säger att han inte vill lära sig läsa. Så här långt har han haft två läsläxor. Eftersom han ännu inte kan läsa, får han i stället peka ut de ord han känner igen och det är hittills sina klasskamraters namn. Men han känner också igen ord som 'jag' och 'och'. Ikväll, när jag hade läst färdigt kvällens godnattsaga, Svarta Hingstens son, tog jag fram en annan bok och Oskar pekade snabbt ut ord han känner igen ... och sedan var han ivrig att pröva på att ljuda sig igenom ytterligare några ord, som förekom ofta på sidan vi läste från. Han var också mån om att jag lät mitt finger följa texten, att jag läste långsamt ett ord i taget och att han fick upprepa orden.

1 kommentar: