måndag 4 februari 2019

Skärmfritt - en succé

Jag har haft en tanke i bakhuvudet. Den har legat och mognat de senaste veckorna. Idag var det dags att gå från tanke till handling. När jag hämtade barnen på fritids, berättade jag för dem att från och med idag ska vi ha skärmfritt mellan kl 17 och kl 19. Den innebär ingen TV, ingen mobil, ingen dator.

Beslutet mottogs ganska väl, måste jag säga. Inga stora protester. Kanske en liten oro att det skulle bli tråkigt. Gustav kom själv på att han kunde använda tiden till att läsa på sina engelskaglosor till på fredag.

Så här efter den första dagen känns det riktigt bra. Det var inte lätt att ta sig igenom de där två timmarna. För min egen del pockade mobilen på uppmärksamhet i tanken lite då och då men låg undanlagd i sovrummet. Det märktes att vi alla hade koll på klockan med jämna mellanrum för att kolla hur lång tid det var kvar. Jag gissar att det beteendet kommer att avta i takt med att vi vänjer oss vid detta.

Jag kan undra varför jag inte har infört skärmfri tid tidigare. Det har varit en mycket trevlig kväll. När vi kom hem, lade sig Gustav på sin säng och läste en astronomibok medan Oskar hjälpte mig med middagen och dukade. Vid middagen satt vi och pratade. Ingen hade myror i brallorna för att skynda tillbaka till en väntande dator. Efter maten gjorde Oskar klart veckans läsläxa (inlämning i morgon) medan Gustav tränade på sina glosor. Oskar och jag spelade Mastermind. Plötsligt satt vi alla vid köksbordet med var sin bok. Gustav läste sina 30 minuter, som är daglig läsläxa, medan Oskar och jag nöjesläste.

När klockan slog 19, skyndade vi alla till var sin skärm. Gustav sitter vid datorn. Oskar tittar på Youtube på TVn. Jörgen timade att ringa, för att kolla att mitt byte av mobiloperatör har fungerat (det har det!), precis till kl 19. Och nu sitter jag här vid datorn och skriver.

Ska vi fortsätta med skärmfritt på vardagskvällar. Ja, absolut. Jag ska dessutom fundera på hur helgerna ska inlemmas i den nya vanan.

1 kommentar: