söndag 28 maj 2017

Kärleken till träd


Veckans utflykter har för mig understrukit vilka fantastiska organismer träd är. Först och främst kan de vara oändligt ståtliga och vackra. Men de är också, liksom de flesta andra organismer, en komplexitet av olika funktioner.

De gröna löven och barren i vilka den livsviktiga fotosyntesen sker. I denna kemiska reaktion producerar träden energirik näring i form av glukos, i vars bindningar mellan atomerna soleenergi finns lagrad. Solenergin flödar sedan genom ekosystemets näringskedjor, från organism till organism, i form av olika mer eller mindre komplexa föreningar, och kan frigöras genom cellandningen. Till cellernas förbränning behövs syre och även det producerar träden.

På våren startar tillväxten. Nya skott skjuter och stammarna växer till i omfång med vårved och sommarved i årsringarna. I toppskottet produceras auxin, som är ett hormon som meddelar kambiet att det är dags att starta celldelningen. Trädets kambium sitter precis innanför barken. Där finns även floemet, genom vilket socker och näringsämnen transporteras. Vatten- och mineraltransport sker främst i xylemet.

Under marken finns ett symbiosförhållande mellan trädets rötter och svampar, mykorrhiza. Svampen hjälper trädet att ta upp vatten och närsalter och får i utbyte olika organiska föreningar.

Men främst är de magnifika och obeskrivligt vackra.


1 kommentar:

  1. Och för oss alla kan det räcka att bara betrakta ståtligheten och grönskan och glädjas över att träden orkar komma tillbaka år efter år.

    SvaraRadera