tisdag 27 december 2011

Julen 2011...


... blev väl inte riktigt som vi hade tänkt oss. Oskar fick ju sin vinterkräksjuka två veckor före julafton och det tog en vecka för honom att bli frisk. Den fjärde advent gjorde vi en kraftansträngning för att få lite julstämning. Gustav och jag bakade lusekatter. Hela familjen hjälptes åt att klä granen. Mormor och morfar kom på minijulbord. Det koktes knäck, som blev alldeles perfekt ... som vanligt.

Och så blev det måndag och barnen gick tillbaka till förskolan för första gången på över en vecka. Maken sade sig ha ont i kroppen och mådde inte alls bra. Natten till onsdagen fick Oskar feber, så barnens julledighet fick börja lite tidigare än beräknat. Maken fick också feber. Ett tag visste vi inte hur vi skulle göra med julen. Ställa in eller chansa och köra på som vanligt?

Det blev det senare alternativet. Trots att han hade feber och inte alls kände sig kry, satte maken igång med julmaten på fredagen. Jag åkte till Malmö för en hastigt påkommen anställningsintervju och kom hem med en tillsvidareanställning (om än med 6 månaders provasntällning). Det kallar jag för julklapp. Oskars feber började skjuta upp mot 40 grader men han drack välling och juice och på kvällen åt han en ganska bra middag i samband med att febern temporärt gick ner.

Julafton kom ... mild, gråmulen, regnig till att börja med men solig framåt eftermiddagen. Julklapparna samlade sig under granen. Vi bestämde att vi skulle sprida ut julklappsöppnandet över dagen, så att det inte skulle bli för mycket på en gång. Barnen fick en alldeles lagom mix av leksaker, film, böcker, pyssel och kläder. Oskar var inte alls på humör på grund av feber, så en del av hans julklappar lade vi undan och de får bli födelsedagspresenter i stället.


Som vanligt delade vi upp julaftonsätandet på två tillfällen. Till lunchen blev det sill, lax, ägghalvor, sylta, leverkorv och säkert något mer. Och framåt kvällen dukade maken upp den varma julmaten, såsom revben, skinka, köttbullar, prinskorv, kålrotslåda, brunkål, rödkål ... och ja, säkert något mer. Vi behövde i alla fall inte oroa oss för att gå hungriga. Det hanns även med glögg, pepparkakor, mandelmusslor, choklad, knäck och annat smått och gott.



Skype hjälpte oss att hålla kontakten med familjemedlemmar på andra sidan jordklotet. När vi hade ätit julmiddagen, "hälsade vi på" i Alameda (CA), där Ludvig precis hade ätit kinesiska pannkakor till frukost.


Oskar fortsatte att må dåligt, så på annandagen tog jag kontakt med sjukvården och fick ett läkartid åt honom på den jouröppna vårdcentralen. Det såg fint ut i hans hals men hans högra öra var lite rött, dock inget som ska behandlas. CRP var 58 och diagnosen blev influensa. Det kan dröja upp till en vecka innan han är frisk igen.


Trots alla sjukdomar så blev det jul. Och det blev en bra jul. Kanske inte den bästa men absolut en BRA och GOD JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar