torsdag 20 februari 2014

Sjukstuga

Barnen kom hem igår efter att ha varit hos pappa och farmor i några dagar. Det är alltid lika underbart att få rå om dem igen. Vi gjorde inget utöver det vanliga utan det blev middag, bad och bokläsning.

Oskar har en hemsk hosta. Hos farmor hade han hostat så att han kräktes vid ett tillfälle. Förra sommaren sov Oskar två nätter i farmors säng. Båda nätterna kissade han i sängen. Den här gången hade han sagt till farmor att han inte skulle kissa i hennes säng. Han hostkräktes i stället... Nåja.

Med tanke på hur Oskar hostade och fortfarande hostar blev jag lite förvånad, när det idag visade sig att det är Gustav som är den som är mest sjuk av de två. Han är förkyld, inget snack om saken, men vid lunchtid idag fick han feber och det är inte alls mycket fart i honom. Nu ligger han på soffan och säger att han har ont i hela kroppen.

I förmiddags var Oskar och jag hos logopeden. Oskar har träffat henne några gånger om året sedan hösten 2012. Hos logopeden får Oskar prata om olika bilder medan logopeden noterar vilka språkljud som blir "rätt" och vilka som blir "fel". Vilken egoboost för mig som mamma att sitta och lyssna på en annan människa som är helt lyrisk över mitt barn. Oskar är smart och väluppfostrad och han kan allt, enligt logopeden. Jag måste erkänna att han var mycket charmig idag men han jobbade också mycket bra. Han har ett stort ordförråd, han talar med långa meningar och han talar grammatiskt rätt. Och, viktigast av allt, han gör framsteg med sina språkljud.

Logopeden är inte alls orolig över hans tal. Hon menar att han kommer att tala helt "rätt" när han börjar skolan och hon tror inte att vi kommer att behöva jobba mycket med honom. Hon vill fortsätta träffa honom några gånger om året för att se att det går åt rätt håll. Oskar kommer att behöva lära om hur många ord ska låta. Vi ska börja utmana honom att korrekt uttala vissa ljud och påminna honom hur orden faktiskt ska låta - allt på ett lekfullt sätt.

Efter besöket hos logopeden åkte vi till mormor, där Gustav var, för att äta lite lunch. Barnen lekte och hade riktigt roligt. Vid halvettiden var det dags för Gustav och mig att åka till Gustav skola för ett hälsosamtal med skolsköterskan. Då gick luften ur Gustav. Han var varm, hängig och glansig i ögonen. Vi genomförde samtalet även om det blev mest jag som pratade.


1 kommentar:

  1. Här kommer ett gäng krya på sig-kramar till grabbarna! Och så härligt att det går så bra med Oskars språkträning :) Kram Åsa

    SvaraRadera