tisdag 7 mars 2017

Tio år med Gustav


Nyfödd
Du föddes på internationella kvinnodagen år 2007. Du kom lite för tidigt (3,5 vecka) och du var liten för tiden (2095 g och 46 cm). Den första veckan tillsammans bodde vi på neonatalavdelningen på Kalmar lasarett. Du fick hjälp att hålla värmen, du "solade" och sondmatades.



1 år
Under ditt första levnadsår bodde du på landet utanför Mönsterås. Du var inte som jag hade förväntat mig. Du sov i egen säng. Du sov hela nätter redan efter några månader. Du pysslade med ditt eget och gav mig en massa tid att pyssla med mitt bredvid dig.

Du lärde dig att sitta. Du fick dina första tänder. Du lärde dig att stå och gå med stöd. Det där med att krypa brydde du dig aldrig om. Det gick att ta sig fram liggandes på mage eller sittandes på rumpan.

2 år
Under ditt andra levnadsår bodde du i Landskrona i några månader i väntan på flytt till Kävlinge, där du så småningom började i förskolan.

Du flyttade ur spjälsängen till en riktig säng. Du började komma in till mamma och pappa tidigt om morgnarna, runt 4-tiden, ibland för att somna om men lika ofta för att dra igång dagen.

Du utforskade dina omgivningar tillsammans med den undersköna schabradoren Stella. Vi tittade på myror och gungade på vägen hem från förskolan. Du visste alltid åt vilket håll hemmet låg, när vi var ute på promenad med Stella.

3 år
Under ditt tredje levnadsår gick livet sin stilla gång i Kävlinge. Ditt tal utvecklades och du bjöd oss på nya härliga ord som hamburgerglass i stället för semla och åka på ett vattenfall i stället för att surfa. Vi var på Skånes djurpark och du fick rida på en häst för första gången. Du fick kompisar du tyckte mycket om på förskolan.

4 år
Det största som hände under ditt fjärde levnadsår var att du blev storebror. I början tyckte du nog att lillebror var en konstig filur men ganska snart insåg du att han var riktigt rolig att lära känna. I slutet av året flyttade familjen till Dalby. Du började på en ny förskola.

Vi gick på Skogsknytte på lördagarna. Du började vara med i köket och baka. Bokstäver och siffror var roligt. Du slutade att suga på tummen.


5 år
Under ditt femte levnadsår blev du riktigt god vän med S, som bodde i grannhuset. Ni kunde tillbringa hela dagar tillsammans, oftast hemma hos S. Jag gissar att det var skönt att få vara ifred för Oskar emellanåt.

Du blev en fena på att bygga LEGO och det fick du en hel del av på födelsedagar och till jul. Du kunde sitta i timmar för att bygga ihop en ny polisstation. Du lät ofta Oskar leka med ditt nya LEGO innan du själv hade fått chansen.

6 år
Ditt sjätte levnadsår: Sista året på förskola, kompisar, Skogsknytte, spela på datorn, simskola, tycker inte om att cykla...

7 år
Det sjunde levnadsåret blev jobbigt. Mamma och pappa separerade och sedan dess har du bott varannan vecka hos oss. Du började i skolan, förskoleklass. Du hade inga kompisar med från förskolan men hittade snabbt en ny kompis, N, och ni är fortfarande bästa kompisar.

8 år
Resterande år fram till tioårsdagen är svårare att hålla isär. Du går i skolan och gör ett fantastiskt jobb där. Du är en god läsare och tycker mycket om Dagbok för alla mina fans-böckerna samt bokserien om trädkojan, som växer med 13 våningar åt gången. I matematik imponerar du på mig med din kunskap nästan dagligen. Du tycks suga i dig som en svamp i skolan och du funderar och klurar på det du lär dig. Sedan du började i förskoleklassen har du börjat rita och dina teckningar är fantastiska med så mycket detaljer.
9 år

Min fantastiska, underbara Gustav. Tänkande, analyserande, godhjärtad, omtänksam, lugn. Vacker både på utsidan och insidan.

Nästan 10 år


2 kommentarer:

  1. Det här är så fint att jag börjar gråta lite! <3

    SvaraRadera
  2. Jag är priviligierad som har fått följa Gustav nästan från början. Det var på Mönsterås station jag träffade den lille vovven med de häpnadsväckande blå ögonen första gången. Nu ser vi fram mot nästa decennium!

    SvaraRadera