tisdag 8 november 2011

Rätt information

Det här med att byta efternamn går inte helt smärtfritt.

Jag har äntligen tagit itu med att ansöka om min lärarlegitimation. Examensbevis och intyg från anställningar har scannats in och gjorts till PDF-filer, bara det ett arbete som kan göra mig både krullhårig och gråhårig. Igår fungerade inte ansökningsfunktionen på Skolverkets hemsida.

Idag fungerade den! Äntligen skulle jag bli färdig med min ansökan. Trodde jag, ja... Jag loggade in med hjälp av min e-legitimation (BankID på kort) och insåg att där finns fortfarande mitt gamla efternamn kvar. Samtal till supporten för att fråga om jag ska ansöka om ett nytt kort eller hur det fungerar. Till svar fick jag att jag skulle ringa Skatteverket, eftersom Skatteverket måste vara sena med sin uppdatering.

Det lät underligt tyckte jag, eftersom mitt nya efternamn finns på plats i en hel massa register. Men jag ringde till Skatteverket. Där konstaterades att mitt nya efternamn registrerades den 25 oktober. Handläggaren på Skatteverket tyckte att informationen jag fått av BankID-supporten var väldigt underlig. Varför skulle Skatteverket uppdatera alla system utom ett liksom? Dessutom är det inte Skatteverket som uppdaterar olika system. Skatteverket uppdaterar folkbokföringen och sedan är det upp till alla andra systemägare att uppdatera de egna system. Det låter fullkomligt logiskt i mina öron.

Jag ringde tillbaka till BankID-supporten för att få svar på min ursprungliga fråga. Den jag fick tala med den andra gången visste bättre besked. Jag måste gå till banken och beställa ett nytt BankID på kort.

Jag tackade för svaret men sedan kunde jag faktiskt inte låta bli att framföra åsikten att det vore bra om alla som arbetar på BankID-supporten har den kunskapen, så att de inte uppmanar sina kunder att ringa onödiga samtal till Skatteverket.

1 kommentar:

  1. ett långt arbetsliv i informationsbranschen har lärt mig, att det finns personer som aldrig skulle släppas fram i kundkontakter.

    SvaraRadera