söndag 13 augusti 2017

Matspjälkning i Vattenhallen

Enligt väderprognosen skulle det vara dåligt väder igår. När vi tidigare i veckan pratade om vad vi skulle göra tillsammans med Gustav och Oskar på lördagen, föreslog jag ett besök på Vattenhallen.

Nedre magmunnen
Foto: JS
Det var inte så mycket folk vilket var en anledning till att det här var, i min mening, vårt roligaste besök där till dags dato. Vi såg en luft- och vattenshow med roliga experiment, som bland annat visade vad som hände med uppblåsta ballonger som lades i flytande kväve och vad som hände med nästan kokande vatten som utsattes för lägre lufttryck.

I tunntarmen
Foto: JS
En ny ... vad ska jag kalla det, installation kanske... Nåväl, det handlade i alla fall om matspjälkningen och vi fick följa matens väg från munnen till ändtarmen. Det var interaktivt och tog upp vad maten består av, hur den spjälkas till mindre molekyler som kan tas upp i tunntarmen, var olika näringsämnen spjälkas samt vilken betydelse bakterier har i magen. Den visade även tydligt att bukspottkörteln, levern och gallblåsan är en del av matspjälkningssystemet även om maten inte passerar genom dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar