torsdag 31 mars 2011

Val McDermid - I mördarens nät


Jag gjorde ett kort besök på biblioteket förra lördagen och kom bl a ut med I mördarens nät av Val McDermid. Det är ett tag sedan jag sist läste något av McDermid och jag insåg att jag har glömt bort huvudkaraktärerna i hennes böcker. När jag började läsa I mördarens nät, kände jag igen Tony Hill men Carol Jordan tycks inte ha gjort intryck på mig. Jag tycker mig minnas att Tony Hill utsattes för hemskheter i en av böckerna.

McDermid är en av de författare som skriver så ruskiga berättelser att jag många gånger har funderat på hur det ser ut i hennes hjärna. Tänker hon ut alla hemskheter själv eller baserar hon historierna på autentiska fall, som hon sedan modifierar för att de ska passa hennes syften. Jag vet inte vilket av alternativen som är värst...

En titt i min läsedagbok ger vid handen att jag stiftade bekantskap med Val McDermid i januari 2000. Den månaden läste jag tre böcker av McDermid. Vilken som jag läste först ger läsedagboken ingen information om. Hittills har jag läst McDermids böcker endast på svenska.

Bibliografi (ej fullständig)

Serien om Kate Brannigan:
Dödslagen (1993)
I mördarens nätGlashus (1995)
Crackjakt (1995)
Blå gener (1997)
Stjärnspådd (2002)

Serien om Carol Jordan och Tony Hill:
Sjöjungfrun sjöng sin sång (1996)
Under ingrodda ärr (1998)
Den sista frestelsen (2003)
Andras plåga (2005)
Med gift i blodet (2008)
I mördarens nät (2010)

Övriga böcker:
Dödsdomen (2001)
Imitatören (2002)
Ett fjärran eko (2004)
Bounty : myteristens återkomst (2006)

I bibliografin, som jag hittade på Wikipedia, saknas I terrorns skugga (2007) och den ska så vitt jag kan förstå inordnas under rubriken "Övriga böcker". Vad den handlar om? Det minns jag inte. Om jag skulle ta mig för att läsa om den, skulle jag nog känna igen den. Det kanske saknas fler titlar men i så fall har jag inte läst dem.

När jag läser igenom listan ovan, minns jag med rysningar längs ryggraden Sjöjungfrun sjöng sin sång och Under ingrodda ärr. Jag minns inte handlingen alls men inom mig finns minnet av att det förekom ruskigheter i de böckerna. Blå gener minns jag också och hur fascinerad jag var av idén att det går att skapa liv helt utan inblandning av mäns bidrag.

Källor:
Val McDermid - Wikipedia
I terrorns skugga - AdLibris
I mördarens nät - AdLibris

måndag 28 mars 2011

Nu är det vår!


Nu vågar jag säga det. Våren är här! Visserligen har vi april månad framför oss med dess oberäkneliga väderomslag ... men nog är våren här alltid. Det där underbara vårljuset har vi redan haft en tid men nu börjar även temperaturen klättra uppåt. Idag värmde solen ordentligt.

I förmiddags var jag ute och promenerade med Stella, som är på besök. Det blåste friska (vår)vindar och jag både hörde och såg lärkorna över åkrarna. Och i gräset längs med gångarna kunde jag skymta tussilagon. På eftermiddagen, då solen värmde ordentligt, återvände jag till tussilagon och då stod den vänd mot solen i all sin härligt gula prakt. En liten nyckelpiga var också ute på upptäcktsfärd bland de vissna fjolårslöven.



Gustav ville inte ha jackan på sig, när vi gick hem från förskolan i eftermiddags. Han och Stella sprang omkring på gångarna tillsammans och återupplivade gamla minnen. Även om Stella börjar bli gammal så är det fart och fortfarande lite driv i hennes steg.





När är det vår? I Sverige används följande meteorologiska definition: Det är vår, när dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader sju dygn i följd. Vårtemperatur är det när dygnstemperaturen är över noll grader och, som sagt, efter sju dygn med vårtemperatur så är det vår. SMHI har ytterligare ett krav. Våren kan inte starta före den 15 februari. Vill du läsa mer om vårens ankomst kan du göra det här.

lördag 26 mars 2011

Sommartid

Den kom som en överraskning i morse, insikten att vi ska ställa om klockan för sommartid natten som kommer. Förr hade jag järnkoll på sånt här. Numera blir jag, som sagt, överraskad.

I natt vrider vi alltså klockan en timme framåt. Det innebär att det kommer att bli mörkare på morgonen ett tag och ljusare på kvällarna. Kanske kan jag då slippa bli väckt klockan sex på morgonen av: Mamma, öppna ögonen.  Solen är uppe. Vakna NU. Öppna ögonen. Inte sova. Solen är UPPE! Å andra sidan kommer det troligtvis att bli svårare att övertala den morgonpigge 4-åringen att det är dags att gå och lägga sig på kvällen, när kvällen fortfarande är ljus och solen bevisligen fortfarande inte har gått och lagt sig.

När det är dags att ställa om från normaltid till sommartid, justerar jag klockan på kvällen innan jag går och lägger mig. På hösten, när klockan ställs tillbaka till normaltid från sommartid, då gör jag helst justeringen sent på söndagseftermiddagen. Jag intalar mig att på så sätt "förlorar" jag ingen tid.

I de europeiska länderna, med undantag för Island, har vi sommartid från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober. I Sverige infördes sommartid på försök 1916. Perioden var då 15 maj till 30 september. Det blev protester bland bönderna och det blev slutet för det försöket. Det var först 1980 som man vågade sig på sommartid igen i Sverige och sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid.

Källa:
Sommartid - Wikipedia 




torsdag 24 mars 2011

Blod, svett och tårar.

Nej. JA! Nästan.



Mina köksgardiner är färdiga och hänger på plats. Någonstans i processen gick det fel och jag är inte nöjd. Men de duger!

Allting flöt på bra tills det var dags att sy upp panelerna i nederkanten. Plötsligt blev allting väldigt snett och jag blev nästan sjösjuk av att titta på gardinerna. Efter lite omflyttningar av panelerna har jag, med hjälp av maken, kommit fram till något som är acceptabelt.

Min egen, amatörmässiga analys av problemet är att något gick snett (ha ha!) alldeles i början, när jag klippte upp tyget. Det blev inte trådrakt. Och då höll jag ändå på att mäta och mäta för att det skulle bli bra. Så innan jag ger mig på att sy igen, så måste jag ta redan på hur jag ska bära mig åt för att tillskärningen av tyget ska bli så bra som möjligt.

Man lär så länge man lever...

måndag 21 mars 2011

Vårdagjämning

Idag, den 21 mars 2011 klockan 00:21, inträffar vårdagjämningen. Lite enkelt kan man säga att dag och natt är lika långa, när det är vårdagjämning. Oavsett om man har en förenklad syn på vårdagjämningen eller en lite mer insatt, så är det underbart att vi fortsätter vår färd mot ljusare tider och att dagarna nu blir längre än nätterna.

Nästa gång det är vårdagjämning den 21 mars är inte förrän år 2102, under förutsättning att "svensk normaltid" förblir oförändrad. Många av oss som lever nu kan med andra ord förvänta oss att solen passerar vårdagjämningspunkten den 20 mars under resten av vår livstid.

Det finns ett samband mellan vårdagjämningen och påsken. Påskdagen infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. I år blir det den 24 april. Vill du läsa mer om bakgrunden till detta, kan du göra det här: Varför kan påsken inte stå still?


Källa:
När inträffar vårdagjämningen? Lite kuriosa...

söndag 20 mars 2011

Ett nystartat projekt : köksgardiner




Igår förmiddag gick hela familjen på en promenad, som tog oss in till centrum. Ett av målen för vår promenad var butiken, där vi hämtar ut postpaket. Tyget till mina köksgardiner hade kommit och så hade även paketet med gardinstänger och panelvagnar. Tänk, för bara knappt två veckor sedan visste jag inte ens att det finns något som heter panelvagn.

Jag beställde tyget på Stoff & Stil och var på jakt efter ett tyg som gick i grönt och ett som inte var helt vitt. På hemsidan hittade jag bomullsväv i nyanserna ljust limegrön och äggskalsvit och det föll mig i smaken. När jag öppnade paketet igår, drog jag lite efter andan, eftersom det limegröna tyget verkligen är limegrönt. Jag hade tänkt mig något som var lite mer gråaktigt. Framför mig såg jag de köksgardiner, som vi hade i Ingebo. När den initiala "chocken" hade lagt sig, kände jag att det skulle bli jättebra. Och nu kan jag säga att det kommer det att bli. De gröna gardinerna är nästan färdiga och hänger på plats i köksfönstret, så att jag ska kunna bestämma längden på dem, och det kommer att bli så bra!


Jag lyckades hitta min tygsax och min symaskin. Gardinsömnad är inte min starka sida. Sömnad överhuvudtaget är inte något jag känner att jag behärskar. Men fyra rektangulära tygstycken (=panelgardiner) ska jag kunna åstadkomma. Med hjälp av en tumstock, en blyertspenna och min tygsax lyckades jag klippa till tyget. Och med lite övertalning, som bland annat innebar att skruva av baksidan på symaskinen och "pilla lite" i dess innandöme, lyckades jag även få maskinen att sy både sick-sack och raksöm.


Det hade hunnit bli mörkt ute, innan jag kommit så långt att det var dags att mäta upp och sy kanalen för panelvagnen på de gröna gardinerna.
Idag ska de vita gardinerna fållas och få sina kanaler sydda. Sedan ska längden bestämmas och gardinerna ska strykas, innan de hängs på plats. Jag ska nog även putsa fönstret. I alla fall på insidan.

lördag 19 mars 2011

Supermoon

Idag är månen bara 356 577 km från jorden. Senast fullmånen var så nära jorden var 1993. Vi ska alltså få se den största fullmånen på 18 år - en supermoon. Fullmånen kommer att vara 20% starkare och 15% större än en vanlig fullmåne. Men skillnaden är ändå så pass liten att de flesta av oss inte kommer att uppfatta den.

Jag brukar fundera på månens storlek ibland. Står månen nära horisonten ser den enorm ut. Är den högt upp på natthimlen ser den betydligt mindre ut. Hur kan det komma sig?

Det rör sig om en synvilla/perspektiveffekt. En förklaring är att när månen är nära horisonten, kan vi jämföra den med föremål vid horisonten, och det gör att den ser större ut. En annan teori säger att vi uppfattar det som att månen befinner sig längre bort, när den är vid horisonten än när den är i zenit. Men eftersom månen inte ändrar storlek, är det vår hjärna som gör månen "större", när den är nära horisonten för att kompensera för det ökade avståndet. Den första av de förklaringarna kan jag förstå. Den andra är lite mer besvärlig.



Källa:
Supermoon
Nationellt resurscentrum för fysik
Why does the moon look so much bigger when it is near the horizon?

Smartare än en femteklassare

Klockan 20 ikväll väljer jag att titta på Smartare än en femteklassare.

Jag har sett den amerikanska förlagan, Are you smarter than a 5th grader?, och tycker att det är en rolig programidé. Att Lasse Kronér är programledare för den svenska versionen är ju ingen nackdel precis. Jag gillar Kronér.

Programidén går ut på att de tävlande, som är i vuxen ålder, ska besvara frågor tagna ur läroböcker som används i årskurserna 1-5. Blir frågorna för svåra kan den tävlande ta hjälp av elever som går i årskurs 5.

SVT - Smartare än en femteklassare

fredag 18 mars 2011

Promenader

Promenader är bra, eller...? Det är i alla fall min uppfattning. Därför blev jag lite förvånad, när jag läste ett inlägg på Familjeliv om promenader på förskolan. En förälder ifrågasatte varför 1-3-åringar ska ut på promenad utan mål.

En promenad är ett äventyr för ett barn. Det finns en oändlighet av saker att undersöka och fråga om och lära sig om. Man passerar saker som man kan klättra på, vända på, känna på.

Promenader är bra för kroppen. När ett barn rör på sig, tränas motoriken och musklerna får arbeta och de stärks.

Jag vidhåller att promenader är bra för alla, oavsett ålder och oavsett om promenaden har ett mål eller inte. Är man "bara" ute och promenerar, så får man med sig en massa upplevelser och intryck på köpet. I alla fall om man har ett öppet sinne.

Jag ska dra lärdom av det jag skrivit och promenera mera.

Familjeliv - Promenader på förskolan

onsdag 16 mars 2011

Stephen Booth - Lost river

Jag läser just nu Lost river av Stephen Booth.

Min första bekantskap med Booths karaktärer, poliserna Ben Cooper och Diane Fry, som är verksamma i Derbyshire, gjorde jag i januari 2004. De första böckerna läste jag på svenska men de senaste åren har jag läst om hela serien på engelska i kronologisk ordning. Nästan. När jag tittar på listan över böckerna om Cooper och Fry, inser jag att två av dem har jag inte läst. Det är Dying to sin och The kill call. Det blir ett uppdrag att söka efter dem vid ett framtida biblioteksbesök.

Det här är böckerna om Cooper och Fry:

Black dog
Dancing with the virgins
Blood to the tongue
Blind to the bones
One last breath
The dead place
Scared to live
Dying to sin
The kill call
Lost river

Den första boken kom ut på engelska år 2000 och den sista i listan kom ut 2010. I april 2011 kommer nästa bok och den heter The devil's edge.

Källa:
http://www.stephen-booth.com


Ett ännu inte avslutat projekt


Det här är ett projekt som påbörjades under 2009. Jag har inte kommit så långt. Under det senaste året har jag inte haft ro att sitta och brodera.

Jag plockade fram broderiet idag och tänkte att jag skulle sitta en stund på kvällen och sy. Och då konstaterade jag följande: Min ögon har blivit för gamla för korsstygnsbroderi. Jag kunde knappt se vad jag gjorde. Jag insåg vidare att jag var alldeles för trött, eftersom de cirka 15 stygn jag lyckades åstadkomma sydde jag i fel färg.

Min målsättning är att göra färdigt broderiet. Jag får väl försöka hitta en supernova att sitta bredvid, så att jag får tillräckligt med ljus. Men det blir nog mitt sista broderi.

Ett aldrig påbörjat projekt

Jag fick den här boken, Gravity's Rainbow av Thomas Pynchon, i födelsedagspresent av min bror 2009. På det medföljande kortet kunde jag läsa:

Det tog mig fem månader att kämpa mig igenom den här, men det var värt mödan! Jag tänkte att det kunde vara bra med ett litet anteckningsblock för att hjälpa dig hålla reda på alla karaktärer och plottvistar!

Paketet med boken kom, när jag låg inlagd på sjukhus i väntan på att föda barn. Då var det inte riktigt läge att börja läsa den. Men nu börjar det nog bli dags att plocka fram den även om jag är lite, lite rädd att ta mig an det åtagande det verkar vara att läsa den...

tisdag 15 mars 2011

Oblivion

Oblivion.

The state of being disregarded or forgotten.

Glömska.

Varför har jag valt att kalla min blogg Oblivion? Av den enkla anledningen att jag tycker att det är ett mycket vackert ord.

Glömska
är ett ord som på många sätt passar in i mitt liv just nu. Det finns ingen hejd på vad jag kan lyckas glömma, förlägga och blanda ihop för tillfället.

Internationella jurygrupper

Final i Melodifestivalen i lördags. För att det svenska bidraget ska göra bra ifrån sig i ESC i Tyskland i maj, bestämde man sig för att jurygrupperna i år inte skulle vara svenska utan europeiska.

Jag undrar i mitt stilla sinne om dessa jurygrupper överhuvudtaget existerade eller var det bara ett spel för gallerierna. Deras röster presenterades av Adam Alsing. Han satt antagligen framför en grön skärm och läste upp rösterna, som sades komma från Ryssland, Ukraina, Tyskland, Norge, San Marino (!) m fl länder. Bakgrunden bakom Alsing skiftade varje gång en ny jurygrupps röster presenterades, så att vi tittare verkligen skulle förstå att vi var i ett nytt land.

Jurygrupperna och svenska folket var i alla fall överens. Eric Saade var bäst med låten Popular, tätt följd av Danny med In the club.

Min favorit var Swingfly med Me and my drum.

Nu återstår att se hur det går för Popular och Eric Saade i Eurovision Song Contest. Kommer han att kvalificera sig till finalen. Om det blir ytterligare ett fiasko för Sverige, kommer det att innebära att Christer Björkman äntligen får kicken?

måndag 14 mars 2011

Debutant

Nu är den startad, min blogg. Jag vet ännu inte vad jag ska fylla den med men jag har lite idéer.

Att ha en blogg verkar vara populärt. Jag skriver helst dagbok för hand, i en vacker anteckningsbok med linjerade sidor och med en skön penna. Därför har jag dragit mig för att börja blogga. Jag vill inte tappa bort dagboksskrivandet.

Tanken är, just nu, att den här bloggen inte ska vara en redogörelse av vardagliga göromål utan kanske snarare ska vara en plats för reflektion. Jag får väl se hur det blir med det...