Idag är månen bara 356 577 km från jorden. Senast fullmånen var så nära jorden var 1993. Vi ska alltså få se den största fullmånen på 18 år - en supermoon. Fullmånen kommer att vara 20% starkare och 15% större än en vanlig fullmåne. Men skillnaden är ändå så pass liten att de flesta av oss inte kommer att uppfatta den.
Jag brukar fundera på månens storlek ibland. Står månen nära horisonten ser den enorm ut. Är den högt upp på natthimlen ser den betydligt mindre ut. Hur kan det komma sig?
Det rör sig om en synvilla/perspektiveffekt. En förklaring är att när månen är nära horisonten, kan vi jämföra den med föremål vid horisonten, och det gör att den ser större ut. En annan teori säger att vi uppfattar det som att månen befinner sig längre bort, när den är vid horisonten än när den är i zenit. Men eftersom månen inte ändrar storlek, är det vår hjärna som gör månen "större", när den är nära horisonten för att kompensera för det ökade avståndet. Den första av de förklaringarna kan jag förstå. Den andra är lite mer besvärlig.
Källa:
Supermoon
Nationellt resurscentrum för fysik
Why does the moon look so much bigger when it is near the horizon?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar