lördag 26 mars 2011

Sommartid

Den kom som en överraskning i morse, insikten att vi ska ställa om klockan för sommartid natten som kommer. Förr hade jag järnkoll på sånt här. Numera blir jag, som sagt, överraskad.

I natt vrider vi alltså klockan en timme framåt. Det innebär att det kommer att bli mörkare på morgonen ett tag och ljusare på kvällarna. Kanske kan jag då slippa bli väckt klockan sex på morgonen av: Mamma, öppna ögonen.  Solen är uppe. Vakna NU. Öppna ögonen. Inte sova. Solen är UPPE! Å andra sidan kommer det troligtvis att bli svårare att övertala den morgonpigge 4-åringen att det är dags att gå och lägga sig på kvällen, när kvällen fortfarande är ljus och solen bevisligen fortfarande inte har gått och lagt sig.

När det är dags att ställa om från normaltid till sommartid, justerar jag klockan på kvällen innan jag går och lägger mig. På hösten, när klockan ställs tillbaka till normaltid från sommartid, då gör jag helst justeringen sent på söndagseftermiddagen. Jag intalar mig att på så sätt "förlorar" jag ingen tid.

I de europeiska länderna, med undantag för Island, har vi sommartid från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober. I Sverige infördes sommartid på försök 1916. Perioden var då 15 maj till 30 september. Det blev protester bland bönderna och det blev slutet för det försöket. Det var först 1980 som man vågade sig på sommartid igen i Sverige och sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid.

Källa:
Sommartid - Wikipedia 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar