måndag 8 oktober 2012

Nobelpris i fysiologi och medicin 2012

för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens
Så lyder motiveringen till årets Nobelpris i fysiologi och medicin och forskningsområdet är stamceller. Pristagarna heter John B Gurdon och Shinya Yamanaka. De två forskarna har på var sitt håll arbetat med stamcellsforskning.

John B Guron klonade grodor redan på tidigt 1960-tal. Vanliga cellkärnor flyttades till äggceller och tekniken lade grunden för dagens stamcellsforskning. Senare upptäckte han att cellers utveckling är reversibel.

Shinya Yamanaka visade så sent som 2006 att hudceller kan backa i utvecklingen och bli till stamceller. Med den kunskapen kan man kanske kunna undvika att använda embryon för att få fram stamceller. Just användandet av embryon har gjort att stamcellsforskningen är kontroversiell.

Pluripotenta stamceller är celler som inte är specialiserade. De kan, med rätt signaler, utvecklas till alla celler i kroppen. Stamceller används idag till att bland annat behandla leukemi och MS. I framtiden hoppas man att stamcellsforskning ska leda fram till behandlingsmetoder för till exempel ryggmärgsskador, Parkinsons och diabetes.

Källa: Nobelpris i fysiologi och medicin 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar