lördag 18 juni 2016

Vattenhallen i Lund

Det var i förra veckan som jag av en slump uppmärksammade att det är öppet hus på Vattenhallen i Lund den här helgen. Max IV invigs i nästa vecka och det är anledningen till det öppna huset. Fri entré och även visningar, shower och guidade turer var utan kostnad. Jag förväntade mig att vi inte skulle vara de enda som skulle besöka Vattenhallen och blev därför förvånad, när vi var i stort sett ensamma att vara på plats, när stället öppnade klockan 10 idag.

Det mest spännande för min del var "Kosmiskt ljus" i Planetariet och jag är ganska säker på att båda barnen uppskattade den visningen också. Just nu är astronomiintresset stort, speciellt hos Oskar, så att få höra om planeter, stjärnor, galaxer och Big bang samtidigt som bilder visades i kupoltaket var perfekt.

Om man frågar Oskar vad som var roligast, så skulle han nog svara "mikrofonen". Jag vet inte riktigt vad den stationen gick ut på men det var en mikrofon, som man kunde prata i, och några knappar att trycka på och så förvrängdes rösten. Oskar hade gärna stannat hela dagen och stått och sjungit i den där mikrofonen.

Intill mikrofonen fanns en theremin. Det är ett elektroniskt musikinstrument, som uppfanns 1919 av Léon Theremin. Instrumentet har två oscillatorer, som är anslutna till var sin antenn, en lodrät och en vågrät. När man rör handen längs med den lodräta, ändras tonhöjden. När man rör handen upp och ner ovanför den vägräta antennen, ändras tonens styrka.

En annan station, som fångade barnens intresse var en skärm, där de kunde lägga pussel, fundera över gravitation samt rita.

Vad gjorde vi mer? Jo, vi följde matens väg genom mag-tarmsystemet och vi prövade på titthålskirurgi och ultraljudsundersökningar. Vi såg också Quantumshowen men den var tyvärr lite tråkig och för lång (och samtidigt liiiiite spännande).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar