Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar
för mekanistiska studier av DNA-reparationDe tre forskarna har studerat och kartlagt hur celler lagar skadat DNA och felsäkrar den genetiska informationen. Cellernas DNA skadas och förändras varje dag. Det sker genom att cellerna utsätts för till exempel UV-strålning och cancerogena ämnen. Varje dag uppstår tusentals spontana förändringar i en cells arvsmassa. Dessutom uppstår fel i arvsmassan varje gång en cell ska dela sig och DNA-molekylen gör en kopia av sig själv.
Det finns ett antal molekylära system som övervakar och reparerar DNA, så att det inte uppstår ett informationskaos i cellerna.
Toma Lindahl visade på 1970-talet att DNA sönderfaller i en takt som borde omöjliggöra livets utveckling. Den upptäckten ledde till att han hittade ett molekylärt maskineri (base excision repair) som hela tiden motverkar DNA:s kollaps.
Aziz Sancar har kartlagt den mekanism (nucleotide excision repair) i cellen som reparerar UV-skador på DNA. Den här mekanismen används också för att reparera cellskador, som uppstått på grund av till exempel cigarettrök.
Paul Modrich kom på hur celler rättar till fel som uppstår när DNA-molekylen kopierar sig själv. Den mekanismen har fått namnet mismatch repair.
Dessa grundläggande kunskaper om hur celler fungerar kan användas till att till exempel ta fram nya cancerbehandlingar.
Källa:
http://www.kva.se/sv/pressrum/2015/nobelpriset-i-kemi-2015/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar