måndag 5 oktober 2015

Nobelpris i medicin 2015

Nobelveckan inleddes idag med att Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet meddelade att tre personer delar på årets nobelpris i medicin. Det är

William C Campbell och Satoshi Õmura
för deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar

samt

YouYou Tu
för hennes upptäckter rörande en ny terapi mot malaria
Campbell och Õmura upptäckte ett nytt läkemedel som bland annat har minskat förekomsten av flodblindhet och elefantiasis. Tu upptäckte ett annat läkemedel, som har minskat dödligheten hos patienter som drabbats av malaria.

Upptäckterna hjälper till att bota sjukdomar som drabbar hundratals miljoner människor årligen.

Flodblindhet och elefantiasis (lymfatisk filariasis) orsakas av parasitiska maskar. Vid flodblindhet får man en kronisk inflammation i hornhinnan och det leder till blindhet. Elefantiasis orsakar kronisk svullnad. Malaria sprids med myggor och är encelliga parasiter, som infekterar de röda blodkropparna.

Õmura är en japansk mikrobiolog, som studerade bakteriesläktet Streptomyces, som lever i jorden och som producerar ämnen med antibakteriell aktivitet. I en av odlingarna Õmura gjorde fanns en Streptomyces-art, som är källan till det nya läkemedlet. Campbell, som är expert på parasitbiologi, undersökte Õmuras Streptomyces-odlingar för att se vilken effekt de hade på parasiter. Han upptäckte att de kunde slå ut parasiter hos olika husdjur. Den verksamma substansen renades fram och modifierades. Det nya läkemedlet testades på människor och visade sig effektivt att döda parasitlarver.

Klorokin och kinin har varit vanlig behandling mot malaria men med minskande framgång. Tu studerade hur olika örtmedicinrecept kunde behandla malaria. Växten Artemisia annua var intressant och Tu uppfann en metod att utvinna den aktiva beståndsdelen ur örten. Den framrenade beståndsdelen dödar effektivt malariaparasiten hos människa och djur och gör det tidigt i malariaparasitens livscykel.

Källa: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2015/press-sv.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar