tisdag 13 oktober 2015

Läxor

Gustav har två läxor varje vecka. Det är en läsläxa, som ska lämnas in på torsdagar, och en matteläxa, som ska lämnas in på fredagar.

Läsläxan är ett kapitel i en bok som heter Ottos klass. Till varje kapitel finns det instuderingsfrågor. Det brukar vara två-tre frågor, vars svar finns i texten. Gustav ska besvara frågorna med hela meningar, som börjar med stor bokstav och slutar med punkt. Därefter följer några frågor/påståenden med två svarsalternativ och Gustav ska markera det rätta alternativet. Det hela avslutas med en friare fråga/uppgift, som kräver ett längre svar. Härom veckan var uppgiften att leta fakta om ett djur och Gustav ville skriva om vargen. Vi sökte på internet och detta är vad Gustav tyckte var intressant att veta om vargen:


Fakta om varg. Mankhöjd hane 60-70 cm. Livslängd 10-15 år. Vargen bor i skogar. Vargen äter rådjur, älg, gnagare och bär. Slutorden: Vargen är fridlyst i Sverige.
Gustav tyckte nog att jag var lite jobbig, när jag inte lät honom skriva av ordagrant utan han måste försöka skriva med sina egna ord. Valde han att ta med svåra ord, till exempel mankhöjd och livslängd, så pratade vi om dem så att han förstår vad de betyder.

De här läxorna har gjort klart för mig att Gustav och hans klasskamrater inte har fått lära sig hur man skriver för hand, hur bokstäverna faktiskt ser ut. Det har vi börjat öva på här hemma på egen hand:


I något av de senaste veckobreven, som Gustavs klassföreståndare skickar hem varje måndag, har jag sett att har börjat med "skriva fint"-övningar i skolan.

Matteläxan de senaste veckorna har handlat om bråktal, addition samt hur tvåsiffriga tal kan delas upp i tiotal och ental. 





1 kommentar: