tisdag 23 december 2014

Lagar mat och städar

I ugnen står en plåt med köttbullar. I kylskåpet finns ett stort fat med senapsmarinerade revben, som jag hade i ugnen i ett par timmar tidigare idag. Revbenen tillagade jag med skräckblandad förtjusning. Det var premiär för min del. Jag tillagar väldigt sällan kött i hela bitar så jag vet inte hur jag ska handskas med det (tycker för övrigt att det är mindre trevligt att ta i) och jag vet inte hur länge det ska vara i ugnen för att bli färdigt.

Det var barnens pappa som introducerade revbenen till vårt julbord. Nu kan jag inte tänka mig att vara utan dem. Skinkan kan jag skippa helt medan revbenen numera är ett måste. Mats har hjälpt mig med tips för hur jag skulle gå tillväga.

Jag har tjuvsmakat lite på dem. Jag måste ju veta att de går att äta. De går att äta!!! Det finns utrymme för förbättring under kommande år med de är utan tvekan goda!

I förmiddags var jag en sväng i stan för att hämta hem omklackade skor och för att köpa mandelmusslor. Det sistnämnda var plågsamt. Så här dagen innan jul är man inte direkt ensam i affärerna. Mycket folk betyder långa köer och det blir varmt inne i affärerna, trots att man inte har vinterkläder på. När mandelmusslorna dessutom visade sig vara slut på det första stället, blev det inte roligare. Nästa jul kanske jag ska försöka baka mandelmusslor själv. Det finns två saker som talar för det: att slippa köa samt kostnaden (de är inte gratis!). Sedan finns det en sak som talar emot det: mandelmusslor är inte lätta att locka ur sina formar.

Städningen har också fyllt dagen. Inte mycket. Matbordet i vardagsrummet är återfunnet under all bråte inför morgondagens julmiddag. Snabeldraken har fått lite motion. Det får räcka.

Vad har jag gjort mer idag? Jo, jag har stickat fel på min Dreambird-sjal. Jag valde fel färg till den fjäder jag påbörjade. Ja ja, det är bara att sticka baklänges ett tag. Och på det här viset räcker ju garnet längre...

3 kommentarer:

  1. Mandelmusslor, så goda <3 Jag bakade mandelmusslor under några års tid men ledsnade till slut på att det var lite småbökigt och pilligt och att "spillet" blev så stort. Nu passar jag på att äta mandelmusslor när vi äter julbord och har mer eller mindre avfört dom från mina "måsten" till jul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mandelmusslor är inget julmåste för min del, snarare tvärtom. Men mina föräldrar åt alltid mandelmusslor efter julmiddagen, när jag var liten, så jag brukar försöka se till att det finns mandelmusslor till jul. Jag bakade egna för 15-20 år sedan och det var inte lätt att få dem ur formarna. Som du skriver, spillet blev stort. Men spillet, och alla trasiga musslor, är jättegott att smula över glass.

      Radera
  2. Hoppas du hade en fin julafton! Svärmor bjöd på mandelmusslor igårkväll, otroligt goda. Hon har något hemligt trix för att få dem att hoppa ur formarna, för de fastnar nästan aldrig för henne. För mig har de suttit fast som berget de gånger jag har bakat musslor. Jag får kanske gå en mandelmusselbakarkurs för henne och lära mig. :)

    SvaraRadera