måndag 8 december 2014

Lussekattsbak hemma


I helgen som gick såg barnen och jag till att komma någon vart med julförberedelserna. Oskar höll i taktpinnen och det bakades lussekatter och kläddes gran. Det var viktigt att allt blev gjort. Han ville inte alls höra på, när jag framåt eftermiddagen blev lite trött och ville vila. Nej då, jobba, jobba, jobba, var Oskars order. (Att han sedan satte sig och tittade på en Star Wars-film och nästan somnade, det är en annan historia...)

Gustav var med i uppstarten. Han läste receptet för mig och hjälpte till att plocka fram ingredienser ur kylskåpet. Vi gick igenom hur vågen fungerar, när det var dags att väga upp smör och mjöl, och pratade om att det är viktigt att nollställa vågen för att vikten på det som vägs upp ska bli rätt. Sedan tog Oskar över, när det var dags att blanda ihop alla ingredienser.

När det var dags att baka ut degen, hade Gustav en idé att han ville använda pepparkaksformar för att stansa ut figurer i degen. Helst ville han göra gubbar men det visade sig att jag inte har någon pepparkaksgubbform. Ingen pepparkaksgumma heller, för den delen. Det fanns emellertid många andra formar att använda.


Oskar funderade på hur han skulle göra och det slutade med att han gjorde några lussekatter med Gustavs metod och sedan gjorde han några egna skapelser, som med fantasi skulle kunna ha setts som lite obscena efter jäsprocessen. De har inte fastnat på bild...

När bakningen var avslutad, kom Oskar på att pepparkaksformar kan användas till annat. Det går att leka med dem, ställa upp dem på parad och sjunga sånger om dem.

2 kommentarer:

  1. Att du orkar! Jag tänker med förskräckelse tillbaka på er uppväxt. Kanske har du tagit på dig rollen att ordna jul för dina barn som kompensation för den (din) mor som inte hade några särskilda ambitioner i den vägen.

    SvaraRadera