onsdag 26 december 2012

Julbord nummer 4 och 5


Julbord nummer 4 avnjöts hemmavid på julafton. Sedan julen 2006 har maken och jag valt att dela upp julmatsätandet i två delar. Till lunch äter vi den kalla julmaten, d v s en uppsjö av olika inlagda sillar, ägghalvor med majonnäs och räkor, varmrökt och gravad lax, lammfiol och julskinka.


På kvällen äter vi den varma julmaten. Det absolut godaste är de tjockskurna revbenen, som har tillagats i flera timmar i ugnen med massor av senap, och kålrotslådan. Mer skulle egentligen inte behövas. Men det slinker även ner mer julskinka, köttbullar, prinskorv och potatis.

I år konstaterade jag att jag faktiskt skulle kunna skippa julskinkan helt och hållet. Den är inte så jätterolig. Köttbullarna, som vi gjorde ett par dagar före jul, var däremot delikata i all sin enkelhet. Av all julmat jag ätit i år är tallriken på bilden ovan den helt klart bästa!


Julbord nummer 5 var det dags för på juldagen, då pappa, mamma och Jost kom för att fira jul med oss. Det julfirandet blev inte som planerat. Precis när vi hade satt oss till bords, ringde pappas mobil och det var hans bror L, som ringde från sjukhuset. Hans I blev inlagd några dagar före jul och mer eller mindre under deras samtal gick I bort.

Det känns overkligt att I inte finns bland oss längre. Hon har liksom alltid funnits. Ett starkt minne av I kommer alltid att vara all den goda - utsökta - mat hon alltid bjöd på, när vi var där på middagar i samband med födelsedagar, nyår, trettonhelger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar