tisdag 11 november 2014

Hösten är här

Den senaste veckan har jag tittat lite extra på SMHIs årstidskarta. Det är ju lite underligt att vi har kommit in i november och i förra veckan var det fortfarande sommartemperaturer - ja, enligt den meteorologiska definitionen alltså.

Sedan förra onsdagen har vi emellertid haft hösttemperatur även i de mest södra delarna av Skåne. Dygnsmedeltemperaturen har inte överstigit 10 grader. Efter fem dygn med en dygnstemperatur under 10 grader anses den meteorologiska hösten ha kommit och i år blev det alltså ett faktum den 5 november.

Sommaren i Lund blev lång i år. Hela 201 dagar! Det är mer än halva året. Det kan man sannerligen inte klaga över. En normal (meteorologisk) sommar i Lund är 155 dagar.

Nu återstår att se hur länge hösten varar. Förra året, eller hur jag ska uttrycka det, varade den till omkring den 20 januari och sedan kom våren i mitten av februari (om jag minns rätt).

Vår upplevelse av årstiderna bryr sig inte så mycket om meteorologernas definitioner av sommar, höst, vinter och vår. Det har varit höstlikt ett bra tag. Trädens löv har skiftat i färg och faller nu av. Det är grått och mörkt. Jag är övertygad om att vi kommer att uppleva både snö och halka innan den meteorologiska vintern är här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar