måndag 25 april 2011

Trädgårdsfunderingar

Våren är ju som bekant här. När våren kom, märktes det plötsligt att vår gata är bebodd. Solsken och varma temperaturer gör att vi människor letar oss ut ur våra hus. Under vinterhalvåret pysslar vi inomhus och under sommarhalvåret pysslar vi utomhus.

Det är intressant att ta del av grannarnas projekt. Det planteras träd och buskar. Vi har förstått att det inte är helt lätt att gräva i våra nyanlagda trädgårdar. Under matjordslagret, som tydligen inte är så tjockt, hittar man småsten, grus, lera, stenblock, högar av singel, plaströr, gamla plattor och schaktrester. Och gräsmattan ser ännu så länge inte ut att må helt bra. Det finns inte överdrivet många grässtrån. Den är knölig. Just nu är den torr men när det regnar blir det stora pölar på den vilket väl tyder på dålig dränering.

Maken och jag försöker vara tålmodiga. Vi har bestämt att vi inte ska göra några stora ingrepp i trädgården i år, i alla fall inte förrän tidigast efter sommaren. Visst har vi en massa idéer men vi vill inte rusa iväg utan låta idéerna mogna. Och så vill vi dra lärdom av hur det går för allt det som grannarna planterar. Kommer deras buskar och träd att överleva?

Den här uteplatsen ligger i söderläge. Här vill vi byta ut plattorna samt göra den plattsatta ytan större, både på längden och bredden. Precis i tomtgränsen är det en sluttning, i vilken bokhäcken är planterad. I dagsläget rasar jorden ner i sluttningen. Vår tanke är att prata med grannen, som också ser jordraset som ett problem, och sätta en låg mur där sluttningen är. Ett alternativ till muren är en upphöjd rabatt, byggd av sten, som vi planterar buskar i. Och sedan vill vi att vår uteplats sträcker sig fram till muren.


Längs med den här uteplatsen har vi tänkt att ställa stora avlånga "krukor" (att använda ordet kruka känns fel, eftersom det vi har i åtanke är stora saker), där vi planterar perenner. Julrosor vill jag ha. Jag måste läsa på om perenner klarar vintern i "kruka". Från uteplatsen, ut ur bilden till vänster, ska det gå en plattsatt gång längs huset fram till uteplatsen som nämns i texten till bilden ovan.

Från soptunnorna längs gången upp mot huset har vi tänkt ha en syrenhäck. Syrener är ett måste. En hägg skulle vi gärna vilja ha också. Sedan ska vi uppleva mellan hägg och syren på hemmaplan. Och på baksidan av "soptunneskjulet" vill jag plantera vårlökar ... tulpaner, pärlhyacint, påskliljor, krokus, snödroppar.



Och här på baksidan vill jag ha rabarber. Hallon och björnbär funderar jag också på. Maken skulle kunna ha ett litet kryddland och odla krondill till kräftsäsongen. Bara en tanke...

2 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att planera för trädgården, nu när vi påbörjar vår sjätte sommar här i huset är vi äntligen klara med det mesta av "förarbetet" och börjar dessutom bli överens om hur vi vill ha det i trädgården - det finns hopp om livet med andra ord :-)

    SvaraRadera
  2. Då har ni ju också kommit fram till hur ni verkligen vill ha det.

    SvaraRadera