söndag 10 april 2011

Vitsippor!



Jag blir glad i hela kroppen av att få se nya vårtecken nästan varje dag. Igår kom jag up close and personal med vitsippor i Dalby Söderskog. Och det var inte bara vitsipporna som signalerade att våren verkligen är här på allvar. Det var även rejält varmt ute.

Dalby Söderskog var platsen för gårdagens utflykt med Skogsknytte. Tänk att vi har en nationalpark så granngårds. Den hårda blåsten från tidigare i veckan hade avtagit avsevärt. Tur var väl det, eftersom vi annars hade måst tänka både en och två gånger om Söderskogen verkligen hade varit ett lämpligt utflyktsmål. Almsjukan har gått hårt åt almarna i skogen. Överallt står döda almskelett och det finns också många spår av motorsågen i skogen, använd för att ta ner döda träd som hade kunnat utgöra en fara för besökarna.











Lövsprickningen hade börjat komma igång så smått och det är ju ett vårtecken om något. Får vi behålla solen och värmen nu, som kommer det snart att grönska både här och där.

Dalby Söderskog blev nationalpark 1918. Det är en ädellövskog om 36 hektar. Bland träden hittar man ädellövträd som ask, alm, ek och bok men även klibbal, apel, hästkastanj m fl. På våren täcks marken av vitsippor, hålnunneört, gulsippor, vårlök och svalört.


Källa:
Dalby Söderskog - Naturvårdsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar