torsdag 20 oktober 2011

Barnomsorg på semestern

Igår kväll var det föräldramöte på Oskars förskoleavdelning. Det hela började med att vi föräldrar fick använda oss av vår kreativa förmåga och göra ett försättsblad till vårt barns pärm. Jag kan konstatera att jag inte har ett uns kreativitet i mig ... och att det är okej.

En förälder frågade sig vilka regler som gäller om t ex föräldrarna tar semester och reser bort och mormor, som jobbar, är barnvakt. Får barnen vara på förskolan? Till min stora förvåning blev svaret att kommunen är "gentil" och att det är okej att ha barnen på förskolan även när man är ledig.

Min grundinställning i frågan är att förskolan är till för barnen under tiden föräldrarna arbetar och tar sig till och från arbetsplatsen. När föräldrarna är lediga, är barnen också lediga. Barnomsorgen är skattefinansierad och kraftigt subventionerad för oss föräldrar som utnyttjar den. Det finns annat som skattekronorna kan användas bättre till än att bekosta barnvaktstjänst.

Å andra sidan, så finns det tillfällen då det kan vara värdefullt att barnen får vara på förskolan även om föräldrarna inte är på jobbet. Det kan handla om föräldrar som arbetar oregelbundna tider och därmed är lediga på vardagar, som får lämna sina barn på förskolan, eftersom det är värdefullt att barnen får vara med i den pedagogiska verksamheten. Det kan handla om att en förälder tar ledigt från arbetet för att gå till tandläkaren eller för att uträtta ett bankärende. Om förskolan har policyn att barnen får vara där enbart under förälders arbetstid, har föräldern i det senare fallet två val: låta bli att lämna barnet och fixa barnvakt på annat sätt eller att strunta i reglerna och lämna barnet ändå. Med reglerna som finns i vår kommun, kan vi föräldrar låta barnen vara på förskolan med gott samvete. Att lämna barnen på förskolan enkom för att få egentid och kunna gå och shoppa, fika, träna o dyl tycker jag däremot inte är okej. Då använder man verkligen förskolan som barnvakt.

Jag är ganska övertygad om att många förskolor kan vara flexibla trots stränga regler om föräldrarna har en dialog med förskolan. Jag är också övertygad om att de allra flesta föräldrar inte kommer att lämna sina barn på förskolan, när de har semester, även om möjligheten finns. Men ibland förvånas jag. För några år sedan framkom det att det fanns föräldrar i Malmö som kom till förskolan på morgonen i full strandmundering och med packad fikakorg, lämnade barnen på förskolan och sedan åkte till stranden.

Verkligheten är inte svart eller vit. Det finns många gråzoner och gränsdragning kan vara svårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar