fredag 21 juni 2013

Midsommar på Romeleåsen


Det vore lögn att säga annat än att vädret är mycket viktigt på midsommarafton. De senaste dagarna har jag konsulterat SMHIs hemsida vid flertalet tillfällen för att kunna avgöra om en tur till Romeleåsen skulle vara möjlig eller inte.

Igår kväll såg det ut som om förmiddagen skulle vara fin men att åska och regn skulle dra in under eftermiddagen. Pappa, som skulle med på vår utflykt, och jag kom överens om att vi skulle höras vid redan vid 8-tiden idag på morgonen för att eventuellt bestämma att han skulle vara här strax efter klockan 9.30.

Och så blev det. Pappa dök upp med jordgubbar och ungefär tio i tio satt vi i bilen på väg mot Romeleåsen. Då sade SMHI att det skulle mulna på redan klockan 11 och regnet skulle komma tidigare än vad det hade stått i den tidigare prognosen.


Och hur har vädret nu varit under dagen? Inte en droppe regn! Möjligtvis har vi hört åska lite svagt på håll. Det har varit solsken, mulnande, solsken, mulnande i en salig blandning och strax efter lunch började det blåsa ordentligt. Det har varit varmt. Det har varit ett midsommarväder som jag inte kan vara annat än nöjd med.

Jag har funderat på när jag senast var ute på Romeleåsen och kommit fram till att det nog var sommaren 2000. I december 1999 drog en storm in över Skåne och många träd blåste ner så mycket var förändrat vid det besöket. Även idag var det svårt att känna igen sig. Till att börja med så möttes jag av synen av The Lodge och den gjorde mig beklämd.

När jag var liten och vi var på Romeleåsen varje midsommar för att gå 5-km-rundan upp på klinten, kunde vi innan vi åkte hem köpa glass och ibland även våfflor i serveringen och sedan sitta och njuta av utsikten. Det var svenska turistföreningen som hade ett vandrarhem och servering (Romelestugan) men nu är allt sånt borta och i stället finns The Lodge, som är ett hotell med spa. Usch!


Resten av förändringarna var mer positiva. De handlar mer om att landskapet har förändrats i takt med att skogen har vuxit upp. Det var mest tydligt på ett ställe där jag minns att det var en granplantering där granarna var i storlek av vanliga julgranar. Idag var det betydligt större och det är lite svårt att acceptera att det är inte bara de där granarna som har blivit en massa år äldre.


Rundan vi går, när vi är på Romeleåsen, är som sagt lite drygt 5 km lång. Gustav höll ett bra tempo hela vägen. När vi hade varit uppe på Romeleklint började han bli lite trött och uttråkad så det var tur att nedfärden därifrån är ganska spännande. Oskar gick delar av vägen med större delen av tiden satt han på sin pappas axlar.

Vädret gick inte klaga på. Solsken och V-A-R-M-T. Vi blev rejält svettiga och törstiga. Det var skönt att komma hem igen och hälla i sig en massa vatten. Vi hade förberett midsommarlunchen (potatis, sill, ägg, köttbullar och prinskorv) så det gick snabbt att få maten på bordet och vi kunde sitta ute och äta. Till efterrätt blev det jordgubbar med vispgrädde och chokladkokoskaka.


Barnen har varit ute och lekt i trädgården hela eftermiddagen. När morfar åkte hem vid 17.30, hoppade barnen i badet och därefter somnade Oskar snabbt i soffan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar