tisdag 24 juni 2014

Midsommarafton 2014

Om du ska ta reda på var du kan ta del av ett traditionellt midsommarfirande i din närhet, så ska jag ge dig ett tips. Googlar du och hittar en tidningsartikel, se då till att artikeln är från rätt år ... och inte från, låt oss säga, 2005!

Jag följde själv inte det tipset. Google ledde mig till Sydsvenskan, där jag kunde läsa att vi skulle kunna titta på och delta i traditionellt midsommarfirande, det vill säga klä midsommarstång och dansa runt den, antingen i Folkets park i Malmö eller i Stadsparken i Lund. Det lät mycket bra. Problemet var bara att detta program gällde 2005, något som inte uppdagades förrän på midsommaraftonens förmiddag. Då uppstod lite panik, eftersom det hade varit tråkigt om Iting och Ludvig hade missat detta på grund av min blunder. Lösningen blev midsommarfirande på Kulturen i Lund och en snabb omdisponering av dagen.

Det var mycket folk på plats. Väldigt mycket folk och det blev trångt runt midsommarstången. Dansen leddes av två, i mitt tycke, mycket roliga män. De pratade en salig blandning av svenska och engelska. Deras snack gjorde nog icke-svensktalande mer förvirrade än att det var till hjälp. Men roligt var det.

Ludvig älskar att läsa. Han satte sig tillrätta på gräsmattan och läste medan vi väntade på att klockan skulle bli 14, då dansen skulle börja. Då lade han undan boken och deltog tillsammans med sin mamma i dansen runt midsommarstången.

Efter midsommarfirandet bar det iväg hemåt för middag. Inte en sillbit så långt ögat nådde. I stället gjorde mamma och jag en gemensam insats och lyckades åstadkomma en mycket god middag med lax, nypotatis och tre olika goda såser. En av dem var alldeles rysligt god - jordnötter, vitlök, akaciahonung (och säkert något mer som jag har glömt nu). Till efterrätt blev det de obligatoriska jordgubbarna med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar