söndag 15 mars 2015

Engelska och matematik

Jag fascineras över hur Gustav fullkomligt suger i sig kunskap av alla de slag. Igår ville han chatta med mormor på WhatsApp och han började på svenska med gick snabbt över till engelska. Det mesta lyckades han skriva själv. En del ord frågade han mig om stavningen på. Så här såg konversationen ut:

Gustav: Vi har tittat the star house.

Mormor: Var det roligt?

Gustav: Yes. Say hi youtube.

Mormor: Yess!

Gustav: Please.

Mormor: Hi Youtube? I morgon ses vi på bussen.

Gustav: Yeeeeeeeeeaaaaaaah! Thank you for you say hi youtube.

Mormor: [en glad smiley]

Gustav: Yeeeeeaaaaah. Thanks. I so happy.

Mormor: Me too!

Engelskan har han främst lärt sig genom att titta på olika klipp på YouTube. Han längtar tills de börjar med riktig engelskaundervisning i skolan nästa läsår. Nu i ettan kör de lite engelska i samband med att de har musik.

I veckan har barnen tittat på Ture Sventon-julkalendern. Gustav fick den på DVD i julklapp. Han har konstaterat att varje julkalender har 24 avsnitt och Ture Sventon-kalendern är uppdelad på två DVD-skivor med tolv avsnitt på varje. På DVD-omslaget har han kunnat titta på alla andra julkalendrar, som finns på DVD. De är också uppdelade på två skivor. Med ett undantag, nämligen Stjärnhuset från 1981.

Köper man Stjärnhuset på DVD, får man den på fyra skivor. När Gustav såg det, gick han ut i köket för att titta på sin bordstablett, som på baksidan har multiplikationstabellerna. Efter en snabb konsultation kom han fram till att det finns sex avsnitt på varje Stjärnhuset-skiva, eftersom 4*6=24.

På tal om Stjärnhuset... Det är en av de bästa julkalendrar som gjorts och den finns att titta på i SVTs öppna arkiv. Gustav har tittat sig halvvägs igenom den och tycker mycket om den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar