tisdag 8 oktober 2013

Nobelpris i fysik 2013

Kungliga Vetenskapsakademien meddelade idag att årets Nobelpris i fysik tilldelas Francois Englert och Peter W Higgs
för den teoretiska upptäckten av en mekanism som bidrar till förståelsen av massans ursprung hos subatomära partiklar, och som nyligen, genom upptäckten av den förutsagda fundamentala partikeln, bekräftas av ATLAS- och CMS-experimenten vid CERN:s accelerator LHC
Det var redan 1964 som de båda oberoende av varandra föreslog teorin, som bekräftades genom upptäckter först förra året.

Teorin, som belönats idag, är en central del i fysikens standardmodell, som beskriver hur världen är uppbyggd. Allting består av några få byggstenar, materiepartiklar, som styrs av krafter som förmedlas av kraftpartiklar. Higgspartikeln är fundamental för standardmodellen. Partikeln är en vibration av ett osynligt fält, higgsfältet, som fyller hela rymden. Det är genom kontakten med fältet som partiklarna får sin massa. Om partiklarna inte hade massa, skulle de fara omkring i ljusets hastighet, och vi skulle inte existera.

Standardmodellen kan inte förklara allt om universum. Det finns motsägelser. Standardmodellen säger att neutriner inte har massa medan ny forskníng indikerar att de faktiskt har det. Dessutom omfattar standardmodellen bara synlig materia och den tror man utgör bara 20% av all materia i världsalltet.

Jag har skrivit om Higgs-partikeln förut. Det hittar du här och här.


Källa:
Kungliga Vetenskapsakademien: Pressmeddelande.
DN: "Nu måste fysikerna lära sig mer om partikeln"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar