måndag 7 oktober 2013

Nobelpris i fysiologi eller medicin 2013

för deras upptäckter rörande maskineriet som reglerar vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler
Årets Nobelpris i medicin delas mellan James E Rothman, Randy W Shekman och Thomas C Südhof. Deras upptäckter handlar om hur cellernas transportsystem är organiserat. Molekyler, som signalsubstanser och insulin, transporteras med blodet. Molekylerna produceras i en cell och behövs i en annan cell i en annan del av kroppen. Transporten måste fungera, så att rätt molekyler kommer fram till rätt plats i rätt tid. Vesiklarna är de små paket, egentligen små blåsor, molekylerna transporteras i.

Randy Shekman hittade en grupp gener som fungerar som transportledare för transporten av vesiklar. James Rothman upptäckte hur vesiklarna levererade sin last på rätt plats. Thomas Südhof har studerat hur signaler ser till substanserna frisätts vid rätt tidpunkt.

Cellernas transportsystem är viktigt för många funktioner i kroppen. Hormonet insulin produceras i bukspottkörteln. I vesiklar transporteras de till muskler och fett och bär med sig ordern att ta upp socker från blodet. Tidpunkten är viktig, eftersom sockerupptaget måste ske när blodsockret är högt. Tas socker upp ur blodet, när blodsockret är lågt, kan det få katastrofala följder. Gifter som produceras av bakterier vid stelkramp och botulism kan slå ut systemet.

Ännu så länge finns det inte många tillämpningar av upptäckterna om cellernas transportsystem men de har lagt grunden för framsteg inom andra forskningsområden. Kanske kan upptäckterna leda till nya behandlingsmetoder för exempelvis sjukdomar i nervsystemet och diabetes.


Källor:
Karolinska institutet - Pressmeddelande om Nobelpris i medicin 2013
DN - Därför får de Nobelpriset
DN - Nobelpris för upptäckter om celltrafik
SvD - Forskare: "En fundamental upptäckt"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar