onsdag 3 juli 2013

Eskilstuna stadsmuseum


Eskilstunaborna har ett fantastiskt stadsmuseum. Ännu mer fantastiskt är att det är fri entré till denna fantastiska plats. Barnen och jag tillbringade ungefär tre timmar på muséet vår sista dag i Eskilstuna och jag tror att vi hade kunnat vara där precis lika länge till.

Lokomobil - både ångmaskin och ångpanna.

Ångbrandsprutan köps in när Eskiltunas brandkår bildas 1896.

Sadeltankslok - ett ånglok från England.
Vi började i ångmaskinhallen, där vi tittade på lokomobiler, en ångbrandspruta, ett ånglok samt en myntpress (som heter Mormor). Ångloket kunde barnen klättra upp i och dra i spakar och reglage och det var så klart populärt. Där fanns också en modell av Sveriges första ånglok och med ett tryck på en knapp fick man loket att åka en bit på ett spår. Detta fångade Oskars uppmärksamhet i åtminstone tjugo minuter.

Så småningom kunde jag locka med mig barnen till andra delar av muséet - till Faktotum.

Testar olika utväxlingar

Spelar luffarschack med en robot som motspelare

Vilken nyckel passar i låset?

Separerar vätskor

Gustav bygger en valvbro

Manövrerar en kran
Ordet faktotum kommer från latinets fac totum som betyder gör allt och det passar utmärkt för den här delen av muséet. Det fanns massor att göra och pröva på och fundera över. Vi var i stort sett ensamma på plats, så barnen hade fritt spelrum. När jag trodde att vi hade sett och gjort allt minst två gånger, upptäckte jag att det fanns ett rum till att utforska! Det var två rejält trötta barn som lämnade Faktotum vid stängningsdags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar