lördag 6 juli 2013

Odensjön


På fredagsmorgonen, efter frukost och utcheckning, körde vi in till Röstånga centrum. Vid turistbyrån finns den södra ingången till Söderåsens nationalpark, Nackarpsdalen. Därifrån kan man gå till Odensjön, en promenad på cirka 1 kilometer genom bland annat underbar lövskog. Gustav har lärt sig känna igen ek (med säkerhet) och bok (lite mer chansningar).

Odensjön visade sig vara mindre än jag hade föreställt mig. Den är ca 150 meter tvärs över och 19 meter djup. Djupet ökar snabbt redan nära stranden. Det märkte vi, när vi kastade stenar i sjön. Namnet sägs komma av att sjöns runda form liknas vid guden Odens runda öga. En sägen säger att vattnet kommer från en ängels tår, som fälldes efter att sjökungen Grim beslöt sig för att förgöra Herrevads kloster. Det sägs även att sjön står i förbindelse med kryptan i Lunds domkyrka och ytterligare en annan sägen säger att den är fristad för två jättar.


Varje sommar anordnas konserter vid Odensjön. Konserterna ges från en flotte ute på sjön och publiken sitter längs sjöns rasbranter. I år är Lisa Nilsson det stora affischnamnet.

Sommargrönskan är alldeles underbar. Vi fick en vacker promenad genom Nackarpsdalen på vår väg till och från sjön.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar