söndag 11 september 2011

En bokskatt

I måndags eftermiddag var Torgil och jag nere i pappas källare och gick igenom en del kartonger med sparade saker. Pappa och jag fortsatte genomgången i fredags. Mycket av det vi tittade igenom är sådant som ska slängas.

Vi hittade bland annat en kartong med gamla (från 1980-talet) nummer av Illustrerad Vetenskap och Amnesty Press och en kartong med tidningsurklipp som jag under flera år, med start 1982,  klippte ur dagstidningar, sorterade och "katalogiserade". Jag minns att jag ett år samlade på mig närmare 1500 urklipp. Tidningen Okej köpte jag under åren 1982-1989 och jag hittade ett register, som jag själv gjort, över varenda artikel som fanns med i de nummer jag köpt. Listor över böcker jag läst och över varenda resultat i fotbolls-VM 1986. Matchresultat från Stefan Edbergs tennismatcher, t o m hela matchreferat, boll för boll.

Jisses! Som sagt, det var mycket som ska slängas...


Men vi hittade också en bokskatt. Alla de barn- och ungdomsböcker jag packade ner innan jag flyttade hemifrån 1989 (och även innan dess). Det var Lilla huset på prärien, Kulla-Gulla och Svarta Hingsten i kompletta serier. En samling av vardera Pelle Svanslös, Mary Poppins, Ture Sventon, Mumintroll och Lånarna. Astrid Lindgren, förstås, fast inte så många böcker som jag hade förväntat mig, vilket får mig att misstänka att det måste finnas kartonger med böcker på pappas vind också. Och så en rejäl bunt med blandade ungdomsböcker och till slut några bilderböcker. Det jag har nämnt här är de böcker jag sparade. Kvar i pappas källare står en kartong med böcker som han ska ta med sig till ett antikvariat, som specialiserat sig på barnböcker.


Min samling av nobelpristagare utökades även med Nils Holgersson underbara resa av Selma Lagerlöf, fem romaner av Isaac Bashevis Singer samt Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar